divendres, 20 de juny del 2008

Blocs muts

Tres dels nou candidats que van concórrer a les eleccions municipals de Vilassar de Mar celebrades fa poc més d'un any (Quim Ferrer de CiU, Jos Petit del PSC i Damià del Clot d'ERC) van obrir un bloc personal en començar la campanya per acostar-se una mica més, encara que virtualment, als seus conciutadans. Mitjançant aquests blocs, els candidats van donar un pas endavant en la utilització d'Internet com a eina de comunicació i interacció amb els seus votants potencials, van poder expressar les seves propostes i idees per millorar la política i l'acció municipal, i van poder copsar de primera mà les inquietuds i els temes que més preocupen als vilassarencs.

Un cop passades les eleccions, les bones intencions del principi s'han diluït com el sucre. La màgia de la xarxa s'ha acabat. Quim Ferrer, va començar molt fort amb el seu bloc http://quimferrer.blogspot.com/, actualitzant-lo constantment i assolint un gran index de participació dels seus lectors virtuals. Un cop conquerida l'alcaldia per majoria absoluta va decidir que el seu bloc ja no el pot llegir tothom. Ara cal ser un lector convidat per poder accedir al pensament i les reflexions de l'alcalde i conèixer com afronta des del poder la resolució dels nostres problemes. Abans ens explicava què volia fer, quan i com, a la cara. Ara només uns quants privilegiats tenen accés a les cabòries del nostre batlle.

El candidat socialista, en Jos Petit, és l'únic dels tres que manté actiu per a tots els públics el seu quadern virtual http://jospetit.blogspot.com/. Tot
i que s'agraeix l'esforç, el cert és que publica poc i de forma molt irregular. En el que portem d'any només ha penjat dos articles, un per justificar la prudència dels socialistes locals davant l'increment d'impostos perpetrada pel nou govern i l'altre per criticar la supressió del servei de recollida d'escombreries porta a porta que han portat a terme els convergents. El bloc d'en Petit té una particularitat: és el que més ens acosta al personatge. És el més humà i personal de tots. De la seva lectura sabem que és un enamorat de l'esport, especialment de l'atletisme i el bàsquet, i un fan de Corto Maltés.

Damià del Clot, el representant d'ERC, va ser el més matiner dels tres en obrir bloc a Internet, però a l'hora de fer-ho va decidir no acceptar la participació dels lectors, és a dir, els seus comentaris. Amb aquesta decisió el candidat republicà va renunciar voluntàriament, com ara ho ha fet en Ferrer, a l'element més important que ofereix l'eina: la participació i debat amb la gent que està desitjosa de saber com pensa i com actuarà davant determinades situacions. Val a dir que el darrer comentari de del Clot en el seu bloc http://blocs.esquerra.cat/damiadelclot/ data del 8 de maig de 2007, així que no sé realment per què es va prendre la molèstia de posar-lo en marxa, doncs és evident que no creu en aquesta nova eina de comunicació. Pur electoralisme...

La resta de candidats que van concórrer a les eleccions municipals sota les sigles d'IC-V, PPC, EUiA, CUP, GAMP i C's no van optar pel bloc personal tot i que alguns, com el popular Abraham Cobo, tenen una petita representació als webs dels seus partits.

Curiosament José Vargas, candidat d'Iniciativa a les llistes de Vilassar durant molts anys, és el polític local més prolífic. El seu bloc, inaugurat el 14 de juliol de l'any passat, registra 25 entrades d'un alt contingut polític. Com en els seus bons temps de regidor, Vargas utilitza el seu bloc personal http://vargasjose.blogspot.com/ per fustigar al govern municipal de CiU, reproduir cartes i preguntes que formula a l'alcalde i regidors, i comentar altres temes de l'actualitat local. Cal doncs, reconèixer el seu esforç i dedicació. Altres n'haurien de prendre nota.