dimecres, 16 de juny del 2010

Catalunya rebutja els vels integrals

Els vels integrals no són benvinguts a Catalunya. Una enquesta que publica avui El Periódico així ho certifica. La societat catalana no veu amb bons ulls l'ús del burka i el niqab. El 78% el prohibiria -com ja han decidit Lleida, El Vendrell, Tarragona i Barcelona- als edificis i instal·lacions públiques. El més cridaner de l'enquesta però, és que 7 de cada 10 catalans també el prohibirien al carrer, a la via pública. I altra dada important, l'oposició a aquesta indumentaria opressora s'imposa entre els partidaris de tots els partits. Tant els votants d'esquerres com els de dretes coincideixen a l'hora d'assenyalar que prohibir els vels integrals és un pas endavant a favor de l'alliberament de les dones.

Aquests resultats són molt significatius. D'entrada, tomben i deixen sense arguments a tots aquells bonistes multiculturalistes que creuen que vetar l'ús d'aquests sacs ambulants són mesures xenòfobes i d'extrema dreta. Fins i tots els votants d'ERC i d'ICV (partits que oficialment no recolzen el veto al burka) opinen que la prohibició és positiva. En segon lloc evidencien una cosa molt important: la societat diu clarament, sense ambigüitats, què és admissible i ben rebut i què no ho és.

L'enquesta d'El Periódico també posa de manifest que les idees, principis i valors de les societats democràtiques, són incompatibles amb els radicalismes i els fonamentalismes islamites i també amb els seus símbols més evidents entre nosaltres: els vels integrals, que condemnen a les dones a viure tota la vida en una presó de tela, privades de tota identitat i llibertat. Hem de legitimar a casa nostra a tots aquests extremistes? L'enquesta diu un no rotund a aquesta possibilitat. Per tant els partits polítics, tots els partits polítics, han de començar a agafar el bou per les banyes, posicionar-se clarament i dictar les normes necessàries abans de que sigui massa tard, abans de que la dimensió del problema el faci irresoluble o es generin conflictes socials.

Enfront els que opinen que la prohibició del burka i el niqab pot atemptar contra la llibertat individual de les dones l'enquesta també deixa clar que no. Tot el contrari, és un alliberament per a les dones que els porten. Els temps dels esclavatges estan superats des de fa moltes dècades. Com deia fa pocs dies Marçal Sintes, no és presentable especular amb que potser algunes d'aquestes dones hi estan d'acord en anar vestides així. Oi que no toleraríem la compra-venda d'esclaus encara que l'eventual esclau hi estigués d'acord? es preguntava en un article aquest periodista i professor de comunicació.

Ara només cal esperar que l'onada de rebuig als vels integrals arribi al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya. No té sentit que les mesures anti-burka només tinguin validesa en l'àmbit municipal. El veto a aquesta indumentaria és una qüestió supramunicipal, de país. Cal una regulació general, com s'ha fet a França. El Govern central espanyol va anunciar ahir, per boca del ministre de Justícia, Francisco Caamaño, que també vol prohibir el vel integral islàmic als edificis públics. És un primer pas. Ara bé, crec que el govern s'equivoca totalment si aquesta prohibició es vol emmarcar -com va dir el ministre- dins l'àmbit de la llei de llibertat religiosa. Els vels integrals no són un tema religiós, són un tema de dignitat de la dona, d'igualtat i de valor democràtic.

2 comentaris:

jordi kukat ha dit...

http://www.publico.es/espana/321991/tres/vidas/niqab

La fama de l'home invisible ha dit...

http://www.navarraconfidencial.com/2010/04/27/lo-dice-el-coran/