divendres, 20 de maig del 2011

El receptari imprescindible

L'Institut Català de la Cuina (ICC) acaba de publicar (Ed. La Magrana) el Corpus de Patrimoni Culinari Català, una obra cabdal per entendre i apreciar el patrimoni gastronòmic català. El llibre és el receptari més complet que mai s'ha fet de la gastronomia catalana, l'inventari més exhaustiu, pràctic i entenedor dels plats tradicionals de Catalunya.

La realització d’aquesta gran obra, que es plasma en aquest llibre de tapes vermelles, és el fruit de més de vuit anys d’investigació, que ha comptat amb la participació d’experts de prestigi internacional, de cuiners de més de 400 restaurants i particulars de tot Catalunya.
 
El Corpus recopila 1.136 entrades numerades i ordenades alfabèticament, i per tipus de plat. Són receptes que formen part de la nostra identitat —com l’escudella barrejada, el pollastre amb escamarlans, l’arròs a la cubana o les mandonguilles amb sípia i pèsols—, compilades en aquest llibre que pot ser considerat el recull més important i sistemàtic del patrimoni culinari català.

Aquest llibre, que presentarà properament el president de la Generalitat Artur Mas és, a més, el primer pas per demanar de forma oficial a la UNESCO que declari la gastronomia catalana patrimoni cultural immaterial de la humanitat, com ja va fer l'any passat amb les gastronomies d'altres països.
 
El llibre l'ha dirigit un comitè científic format per Pepa Aymamí, Jesús Contreras, Salvador Giner, Toni Massanés, Xavier Medina, Maria Àngels Pérez Samper, Antoni Riera Melis, Josep Maria Sans Travé i Jordi Tresserras Juan.