dilluns, 22 de setembre del 2008

Moros grocs

El meu amic Toni de Castalla, un moro de soca-rel, m'ha fet arribar el llibre que els moros grocs acaben d'editar amb motiu del 150 aniversari de la comparsa, una petita joia històrica que hauria d'ocupar un lloc d'honor a les llibreries de totes les cases del poble independentment del bàndol fester o de l'adscripció "comparsística" de cadascun.


El llibre és un document de recerca magnífic. D'una banda repassa acuradament la història de la comparsa dels moros grocs -amb els fets més destacats que han marcat la seva evolució al llarg dels anys i amb un especial record als centenars de noms propis que han ajudat a engrandir-la- i, d'una altra, el devenir històric del poble durant aquest segle i mig. L'aposta és encertada ja que una cosa va lligada inevitablement a l'altra, i res millor per entendre la pròpia història que comprendre el que passa o ha passat al teu voltant.

Amb un llenguatge impecable -cosa que s'agraeix en els temps que corren- i amb una enquadernació de qualitat, el llibre captiva des del primer moment. Així, és adient tant pels que volen aprofundir en la història de la comparsa i la del poble llegint detingudament tots els textos, com pels que només pretenen fer una aproximació històrica lleugera a partir de les nombroses il·lustracions que adornen totes les pàgines.

Felicitats a tot els que l'han fet possible i enhorabona per la seva determinació i encert.

1 comentari:

Consuelo Moros ha dit...

No puedo comentar en valenciano pero lo hago en castellano, muy interesante el artículo. Gracias por tan buena publicación