diumenge, 28 de setembre del 2008

La festa del futbol

Culpable 1. L'Espanyol.
El club blanc-i-blau s'ho hauria de fer mirar, i els seus dirigents també, començant pel president. En comptes de llençar pilotes fora el que han de fer és assumir responsabilitats. El que va succeïr dissabte a l'estadi olímpic de Montjuïc durant el derbi Espanyol-Barça és vergonyós i intolerable. Que Sánchez Llibre i companyia deixin d'amagar el cap sota l'ala del perico. La seva actitud i permissivitat és la que genera episodis de violència. Es mereixen una sanció exemplar. Ells i només ells són els responsables dels actes de violència i vandalisme que van protagonitzar els Boixos Nois (i també un grup dels seus seguidors). Qui va deixar entrar a l'estadi a aquest grup de descerebrats és l'Espanyol, màxim responsable de la seguretat del recinte. I qui els hi va vendre les entrades també fou l'Espanyol, doncs l'equip blaugrana no en va comprar cap pels seus seguidors. Al camp del Barça ja fa uns quants anys que aquests impresentables tenen vetada l'entrada. Dani, ja n'hi ha prou d'excuses, de dir que el rival esportiu és el culpable de tot, de fer el hooligan cada cop que et posen un micròfon al davant. O es practica la tolerància zero o aquests bèsties continuaran fent de les seves allà on vagin. Encara que et molesti, un cop a la vida pren nota del que ha fet "l'altre equip de la ciutat", com a tu t'agrada a anomenar al Barça, i fes quelcom per eradicar els violents. Laporta ha hagut de suportar personalment amenaces de mort, insults i tota mena de vexacions, però els violents no entren al Camp Nou. A veure si n'aprens d'una vegada i deixes de practicar el victimisme.


Culpable 2. Els Mossos d'Esquadra.
Altres que s'ho han de fer mirar seriosament són els Mossos d'Esquadra. Sabien des de feia dies en quin punt de la ciutat es reunirien els boixos per anar cap a l'estadi de Montjuïc. Sabien com van aconseguir les entrades. Sabien que anaven carregats de bengales, doncs els van acompanyar en processó des del punt de reunió fins l'estadi i es van passar tot el recorregut llençant-ne. Per què, si sabien tot això, no van actuar amb més contundència. Per què no van evitar que entressin al camp. Per què no van ordenar als responsables de seguretat de l'Espanyol que fessin escorcolls més a fons a aquesta gentola abans d'entrar. Per què no van rodejar a aquests impresentables durant el partit per evitar aldarulls. Per què no van actuar quan es van produir els primers incidents. El cap dels mossos hauria de donar explicacions més serioses. Ja n'hi ha prou, com és costum, de dir que van actuar així per evitar mals majors. I el conseller Saura que n'aprengui també o que dimiteixi. No sap que a d'altres països, com Anglaterra, els aficionats violents, ja identificats, tenen prohibida l'entrada als estadis o estan sota arrest domiciliari els caps de setmana??

Culpable 3. El Barça.
El club blaugrana també s'ho ha de fer mirar. No n'hi ha prou en proclamar-se abanderat de la tolerància zero i de prohibir l'entrada dels violents al Camp Nou. A més d'això, i per ser coherent amb el seu posicionament, algú del club li ha de dir als jugadors del primer equip que aquests descerebrats no es mereixen, per molt que els animin durant els partits, ni un sol gest d'agraïment. Al club, i a aquests professionals que cobren tants diners, els hi hauria de caure la cara de vergonya. Com es pot, després dels greus incidents que van provocar fins i tot l'aturada del partit durant prop de 10 minuts, sortir del camp i saludar i aplaudir a aquests imbècils. Els jugadors desconeixen la creuada anti-violència que porta a terme el club que els hi paga? Que Gudjohnsen, Henry o Alves ho desconeguin ho puc arribar a entendre. Però Bojan, Piqué, Valdés o Messi, que s'han format a la cantera blaugrana, sí que ho han de saber. I Eto'o, que ja fa uns quants anys que juga amb el Barça, i que sempre ha estat el primer en queixar-se del comportament racista i violent d'alguns grups de seguidors semblants als boixos, també. Els únics que no van correspondre a aquests salvatges foren Guardiola, Xavi i Puyol, fet que els honora. Per tant, que el Barça assumeixi també la seva responsabilitat.