dimecres, 19 de juny del 2013

Víctima d'un error

Cristina de Borbón. Foto:EFE
Definitivament, ens prenen per imbècils. Ara resulta que tot ha estat un lamentable error. La infanta Cristina no va vendre entre 2005 i 2006 tretze immobles a diferents llocs d'Espanya ni es va embutxacar 1,4 milions d'euros com consta en l'informe que l'Agència Tributaria ha lliurat al jutge Castro que instrueix el cas Noos. No, la infanta, un cop més no en sap res de res de tot l'assumpte. Recordem que tampoc sap res de les activitats del seu marit ni del seu soci, ni sap d'on provenen els diners que van servir per pagar el palauet que habita a Pedralbes, ni sap a què es dedica la societat Aizoon, de la que és sòcia al 50% amb Urdangarin... No sap res de res, rien de rien. Quin encant de senyora.

Sempre he defensat que cal respectar la presumpció d'innocència de les persones, faltaria més. Però a veure, resulta molt estrany, com denunciava ahir el portaveu del sindicat de Tècnics d'Hisenda (Gestha), José María Mollinedo, que 13 notaris diferents (i els corresponent registradors de la propietat, del cadastre i d'Hisenda) es confonguin amb un DNI, amb el mateix DNI, i que ningú no s'adoni que aquest DNI té una numeració que coincideix amb la del DNI de la infanta i amb la del DNI d'una altra persona. Caram, quin cúmul de desafortunades coincidències. Mollinedo creu que el DNI de la infanta només es pot confondre amb un altre de la Casa Reial, doncs són els únics que tenen dos dígits.

L'Agència Tributària ja ha demanat disculpes per tan lamentable error. El ministre Montoro ja ha demanat perdó a la Casa Reial (pobra, no guanya per ensurts darrerament) de forma solemne, amb llum i taquígrafs. La infanta ja ha descartat querellar-se contra Hisenda per tan lamentable incident (mireu que és comprensiva i bona persona...). Fins i tot avui el diari La Razón (l'abanderat de la veritat) ha comparat l'error comés amb la dissortada Cristina amb el que anys enrere es va cometre amb la pobra filla del Caudillo, a qui Hisenda va atribuir finques que no eren seves per culpa d'un error registral del DNI. Mecachis en la mar, quins errors més ximples comet 'hacienda somos todos' amb les filles dels caps de l'Estat.

Errors a banda, que tothom pot cometre, com acabem de veure, algú pot explicar com és possible que Hisenda (que tenia la informació fiscal que li ha remés al jutge Castro) no li reclamés a la infanta les quantitats tributàries que hauria d'haver pagat per a aquestes suposades vendes? Aleshores, com afirmava ahir Mollinedo, la infanta Cristina podria haver aclarit la situació i deixar clar que aquestes finques no eren seves. 

L'ombra del dubte plana sobre aquesta forma d'actuar de l'Agència Tributaria. Estic segur, millor dit, convençut, que si això li hagués passat a qualsevol de nosaltres l'Agència ens hauria requerit d'immediat informació (i potser quelcom més) sobre l'increment patrimonial detectat i sense declarar. Algú ho dubta? Hisenda s'hauria d'explicar millor.

Mentrestant, ens haurem de creure que la infanta ha estat víctima d'un error, com deia aquella famosa cançó d'Alaska i Dinarama: "víctima de un error / sabes que no fui yo / reo de confusión / víctima de una triste decisión". Doncs això.