dilluns, 29 de març del 2010

Cuina autèntica


La marca Cuina Catalana és el nou símbol d'identitat de la gastronomia tradicional que s'elabora a Catalunya. La marca, que es va presentar en societat fa uns dies, és una iniciativa de la Fundació Institut Català de la Cuina (FICC) i de la seva directora, l'agitadora cultural i gastronòmica Pepa Aymamí. La nova marca aixoplugarà a tots els establiments de restauració (restaurants, pastisseries i comerços gurmet) que elaboren cuina tradicional catalana arreu del país. De moment ja han obtingut la homologació de la marca prop d'un centenar d'establiments.

Segons la directora del FICC, “en una època en que impera la moda de l'alta cuina, la marca neix de la necessitat de posicionar la cuina tradicional i de reconèixer, d'una forma tangible, el nostre patrimoni gastronòmic”. Té raó la Pepa, vivim enlluernats -i els periodistes més que ningú- per la cuina d'autor, la cuina dels grans cuiners, la cuina dels Adrià, Ruscalleda, Santamaria, etc, i estem perdent de vista que la base de tot plegat és la cuina tradicional, la de tota la vida. L'alta cuina que ara està tant de moda està molt bé, però no seria res sense la base de la tradició. I en aquest sentit Catalunya és un lloc privilegiat, doncs és l'únic país del món que té inventariat el seu patrimoni popular gastronòmic. Estic parlant del Corpus de la Cuina Catalana, el receptari més complert (aplega prop d'un miler de receptes) que mai s'ha elaborat de la nostra cuina. El Corpus -un estudi científic únic i excepcional- és la base que sustenta la marca Cuina Catalana.

La imatge gràfica de la marca, que ja llueixen els establiments adherits, és una C majúscula en negreta amb una cullera vermella en posició vertical a la seva dreta que sembla un signe d'admiració. El logotip també s'aplicarà a les cartes dels restaurants: identificarà a tots els plats de cuina catalana que elaborin. Aquest segell de garantia ja el podem trobar en alguns temples de la cuina amb majúscules com l'Hispania d'Arenys, l'Hostal Jaumet de Torà, o els barcelonins Freixa Tradició, Petit Comitè o Via Vèneto, entre molts d'altres. Salut i llarga vida a la marca!