dijous, 9 de juny del 2011

Els tribunals diuen no al burka

"L’ús del burka o similar portat exclusivament per dones resulta difícilment conciliable amb un dels principis irrenunciables en la nostra societat i del qual Espanya és un país pioner en la defensa, promoció i efectivitat, i que és l’efectiva igualtat entre homes i dones, i això amb independència que el seu ús sigui voluntari o no". Amb aquest argument, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dona la raó a l'ajuntament de Lleida, que l'any passat va aprovar una ordenança municipal que prohibeix l'ús dels vels integrals als seus espais municipals. Lleida fou la primera ciutat espanyola que aprovà una mesura d'aquestes característiques.

Dones musulmanes amb niqab
Amb aquesta sentència, el TSJC rebutja la demanda presentada per l’associació islàmica Watani contra l'esmentada ordenança. Els argumernts del tribunal es basen en sentències del Tribunal Europeu de Defensa dels Drets Humans. Els magistrats constaten la capacitat reguladora de l'espai públic per part dels ajuntaments sense necessitat d'una llei específica d'àmbit més general, amb la qual cosa avala la decisió d'un grapat d'ajuntaments catalans -de diferents colors polítics, tot sigui dit- que han decidit pel seu compte regular l'ús d'aquestes peces de vestit que discriminen clarament les dones a més de marginar-les socialment.

Tot i la decisió del TSJC, que guarda l'esquena als ajuntaments, continuo pensant que el tema s'ha de regular a nivell de país doncs, atès l'abast social que té, la seva regulació no pot acabar o començar en el terme municipal d'uns quants municipis. La defensa de la dignitat de les dones ha de prevaldre arreu del territori.

1 comentari:

jordi kukat ha dit...

Ara falta que facin el mateix amb les monges de clausura i començaré a pensar que no hi ha un cert tuf xenòfob i feixista amb eixa decisió!

;)