dimecres, 2 de juny del 2010

Burka i dignitat (2)

Un bon grapat de ciutats catalanes estan a punt d'imitar a Lleida en la seva decisió -adoptada fa pocs dies- de prohibir l'ús de vels integrals (burka i niqab) en tots els equipaments públics municipals de la ciutat. Tarragona, El Vendrell, Reus, Tàrrega, Cervera i Cunit es troben en aquest moment estudiant si s'afegeixen a la iniciativa de prohibir l'ús d'una vestimenta que atempta clarament contra la dignitat de les dones i viola el principi d'igualtat entre homes i dones que recull la Constitució. Judith Alberich, alcaldessa de Cunit i senadora, també presentarà aquesta proposta al Senat per iniciar una tramitació de més ampli abast territorial.

La iniciativa compta -en la majoria dels casos- amb el recolzament de CiU i PSC, tot i que a Lleida també s'hi van afegir el grup municipal del PP i un d'independent. De moment aquesta proposta no compta amb el suport d'ICV i d'ERC. Segons aquests grups, que tant presumeixen de progressisme, implementar aquesta prohibició és una mesura "innecessària, inoportuna i contraproduent". Tant innecessari, inoportú i contraproduent és evitar que als nostres carrers proliferi l'existència de dones presoneres darrere un vel o una reixa, amputades de tota vida social i privades de tota identitat? Aquesta sí que és bona! El progressisme multiculturalista de bona part de l'esquerra espanyola no té remei. Molt parlar de dignitat, de llibertat i d'igualtat de la dona, però a l'hora de la veritat res de res.

11 comentaris:

jordi kukat ha dit...

Uauuu...utilitzes les mateixes argumentacions que UNC, un partit d'extrema-dreta que hi ha a Catalunya. Per no dir que Democràcia Nazional i Espanya 2000 també utilitzen el mateix to.
El curiós es que té el mateix títol que el teu escrit: http://www.racocatala.cat/forums/fil/124061/burka-i-identitat-uncat )
Sí, son un grup xenòfob d'extrema-dreta.

Jo no estic en contra, ni a favor. Jo primer estic a favor de la llibertat, i hi ha dones que es posen aquestes peces de vestir sense cap tipus d'imposició.

La prohibició del vel viola la convenció Europea dels drets humans:

Pots veure-ho a la web dels drets humans:
http://humanrights.foreignpolicyblogs.com/2010/03/09/the-right-to-veil/

I també les recents declaracions del president d'Amnistia Internacional:
http://www.publico.es/espana/316397/mujeres/derecho/llevar/velo ),

Jo aniria en compte amb un discurs de prohibició tan ximple i que pot alimentar l'odi i la xenofòbia.

Joana ha dit...

Amb el teu permís.... un escrit molt encertat i clar.

La fama de l'home invisible ha dit...

Kukat, no crec que els socialistes i els convergents (els grups polítics que estan endegant mocions a favor de la prohibició dels vels integrals a moltes poblacions catalanes) siguin partits xenòfobs i d'extrema dreta.

Segons el diccionari de la llengua catalana xenofòbia vol dir, literalment, "odi als estrangers". Per tant no es poden barrejar alegrement els conceptes i dir que defensar la llibertat, els drets i la dignitat de les dones musulmanes equival a alimentar l'odi i desitjar l'expulsió dels estrangers del país (que és el que volen els grups xenòfobs d'extrema dreta).
Sincerament, i des del respecte que em mereixen els teus comentaris, això sí que és un discurs ximple i simplista.
Defensar la dignitat de les dones vol dir acabar d'una vegada per totes amb l'esclavatge religiós i sexista que pateixen (representat pel burka i el niqab) i acabar d'una vegada amb pràctiques salvatges com l'ablació de clítoris. Prohibir l'ablació també és una actitud xenòfoba i fatxa?

La fama de l'home invisible ha dit...

Per a tots els interessats en aquest tema també us recomano la lectura d'un article de l'ex consellera d'Educació de la Generalitat Carme-Laura Gil publicat en el seu bloc el passat 26 de maig:

http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/168929

La Carme-Laura és una pedagoga de fortes conviccions nacionalistes que sempre ha defensat els drets de les dones i els valors democràtics, laics i republicans. No és, per tant, sospitosa d'encobrir postures xenòfobes o d'extrema dreta.

jordi kukat ha dit...

Em quede amb el discurs ximple i simplista d' Amnistia Internacional. Per el que veig, Amnistia Internacional solament es nomena quan interessa.

I evidentment, l'ablació no es pot comparar amb que una dona, per motius religiosos, es pose un vel al cap.

Les monges també es tapen el cap i no veig que hi haja el mateix debat. En la majoria de casos s'amaga un odi contra tot el que no siga occidental i cristià.

De ximple i simplista res. Es prou més complicat que la prohibició que tu comentes al teu escrit. Això és el recurs fàcil: la prohibició de totes les expressions de religiositat que no siguen la cristiana.

Evidentment, en el moment s'impose qualsevol cosa a qualsevol persona (com molt bé diu el president d'amnistia Internacional) serà condemnable.

Espere que aquesta dona magribina de la campanya d'escola valenciana:http://www.youtube.com/watch?v=ixNeBP8_L64, no tinga que llevar-se el vel al cap perquè ho prohibisca una llei d'un país cristià, sinó que ho faça perquè li done a ella la gana.

Salutacions

La fama de l'home invisible ha dit...

Kukat, les monges es tapen el cap (no la cara, no confonguem al personal) per decisió pròpia, per convicció, lliurement.

La immensa majoria de dones musulmanes que porten burca (cara totalment tapada) i niqab (només es veuen els ulls) no han pogut escollir lliurement la seva vestimenta: ho han decidit els seus pares o els seus marits.

Afortunadament per a les xiquetes musulmanes que s'eduquen a les escoles del món occidental com la del vídeo que m'has mostrat, quan siguin grans (si tenen sort i el seu pare no és un integrista radical) tindran l'oportunitat de decidir lliurement si porten o no porten vel al cap. Les seves mares, que també circulen pels nostres carrers, no han tingut aquesta oportunitat.

Les que tenen la “sort” de poder decidir lliurement que no en volen saber res del vel islàmic tampoc ho tenen fàcil. Sense anar més lluny, el passat mes de gener Fàtima Ghailan, una jove marroquina que viu a Cunit (Tarragona), va haver de denunciar per coaccions a l'imam Mohamed Benbrahim. Motiu? no portar vel, treballar i relacionar-se amb no musulmans. És a dir, haver decidit lliurement què feia amb la seva vida. Casos semblants a aquests surten a la llum gairebé cada setmana a molts pobles de Catalunya, no són fets excepcionals.

Et recomane que facis una ullada a aquest enllaç: http://djavann.wordpress.com/

Aquí trobaràs el testimoni d'un grapat de dones musulmanes de diversos països que han patit a les seves pròpies carns els rigors del fonamentalisme islàmic. La iraniana Chahdortt Djavann, que va passar deu anys de la seva vida amb el cap ficat sota un burka, ho té clar: "Quan se li posa el vel a una xiqueta se li inculca la seva inferioritat, la culpabilitat de la seva sexualitat femenina; se la posa en el mercat del sexe i del matrimoni". Això vol dir, ni més ni menys, que la religió i la tradició (com tu i els d'Amnistia us creieu) no tenen res veure en tot aquest tema, és una pura qüestió sexista, masclista i de submissió de la dona envers els homes.

A Gaza, que aquests dies focalitza l'atenció informativa de mig món, el passat mes de setembre (van sortir fotos i abundants informacions als mitjans informatius internacionals) Hamas va organitzar el casament de 450 xiquetes palestines menors de 10 anys amb homes que els hi doblaven (amb sort) l'edat. D'aquesta pràctica, tant musulmana, jo en dic pedofília.

Aquestes xiquetes no van poder escollir marit, igual que no poden escollir portar els cabells al vent.

En el nostre país hem de donar cobertura legal a totes aquestes pràctiques (mutilacions genitals, casaments de conveniència pactats entre el pare de la nena i el millor postor, imposició dels vels integrals) per por a alimentar la xenofòbia??

Totes les dècades de lluita per fer visibles a les dones, per alliberar-les de l'esclavatge i la submissió dels mascles no han servit de res??

Estar a favor de la llibertat vol dir ser intolerants, aquí i on sigui, amb tota la gent que no la practica i escup damunt d'ella emparant-se en temes religiosos i culturals.

jordi kukat ha dit...

Crec que no entens la meua postura. No defense res del que tu dius: ni postures radicals, ni imposicions, ni ablacions, ni radicalisme ni res de res.
L'únic que he dit és que prohibir no soluciona res, ni generalitzar com fas tu tampoc.

En el nostre país hem de donar cobertura legal a totes aquestes pràctiques (mutilacions genitals, casaments de conveniència pactats entre el pare de la nena i el millor postor, imposició dels vels integrals) per por a alimentar la xenofòbia??
Evidentment,un no rotund

Però es que no estic dient res del que estas dient tu.

"en el moment s'impose qualsevol cosa a qualsevol persona (com molt bé diu el president d'amnistia Internacional) serà condemnable"

Crec que en aquesta ultima frase estem d'acord, no?
Doncs això. Apliquem-ho a la imposició mitjançant prohibicions.
Més educació i menys prohibicions.
Prohibim la televisió masclista, els anuncis de joguets (i altres) masclistes, la societat masclista en la que vivim, i després intenten canviar les costums religioses d'altres.

jordi kukat ha dit...

Interessant l'escrit d'avui de Josep Pitarch a "El Punt".

"Però, ¿i si és que les musulmanes visten amb aquests vels, no per voluntat pròpia, sinó per una imposició dels homes, que les obliguen a fer res en contra de la seua voluntat? És possible, segurament serà així, però això és una altra cosa, que s'haurà de solucionar mitjançant l'educació, o la justícia si ningú fa cap delicte, però no crec que prohibint burques, nicabs i xadors, s'aconseguisca que qui tiranitze una dona deixe de fer-ho. En el cas contrari, per exemple, hi ha les jovenetes que són tiranitzades i explotades pels seus alcavots i obligades a prostituir-se per les carreteres, que van pràcticament despullades. Per tant l'explotació i la humiliació de les dones no depén del vestit que porten o deixen de portar, sinó d'altres coses, com la cultura política...."

nyas coca!
;)
http://www.elpunt.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/178147-la-burca-i-la-vaga-del-dia-8.html,

Salutacions!

La fama de l'home invisible ha dit...

Com et pots imaginar estic d'acord amb en Pitarch, però només parcialment.

En tot cas la seva opinió és tant respectable com la teva o meva.

Salut!!

jordi kukat ha dit...

El millor de tot: un plaer parlar sense anònims ni insults.

Gràcies i Salutacions!
;)

La fama de l'home invisible ha dit...

Et dic el mateix.

Fins una altra ocasió.