dijous, 30 d’abril del 2009

Culs de portada

Si hem de fer cas a les portades de molts diaris (alguns d'ells tan seriosos com El País i l'Avui) el més destacable de la visita de Nicolas Sarkozy a Espanya aquesta setmana no són els avanços en la lluita antiterrorista d'ambdós països, o el compromís del president francès d'unir d'ací a tres anys Barcelona i Lió via tren d'alta velocitat. NO, res de tot això ha acaparat tant d'interès mediàtic com els culs de la barbie princesa i la barbie primera dama. Les fotos d'aquestes dues senyores d'esquena pujant unes escales lluint culs i malucs amb uns ajustats vestits de disseny ho han eclipsat tot, fins el punt que aviat ens preguntarem qui són aquells senyors mudats que acompanyen a la Bruni i a la Letizia.

Les fotos, captades durant el primer dia de la visita oficial del president francès a Espanya, han causat una gran controvèrsia a nivell mediàtic, ja que gairebé cap mitjà ha mostrat les fotos de Letizia Ortiz i Carla Bruni de cara, exhibint el seu seductor somriure de circumstàncies. És una foto sexista? s'han preguntat també alguns diaris després de veure el rebombori que ha aixecat el tema. No ho sé, hi han opinions per a tots els gustos i no crec que aquesta sigui la qüestió més rellevant.

Des d'un punt de vista informatiu el que és preocupant és la decisió de publicar-la en la pàgina més important del periòdic, tant per raons ètiques com estètiques. El que en circumstàncies normals hauria sigut la foto típica que només serveix per il·lustrar les pàgines de qualsevol revista del cor s'ha convertit en foto de portada per decisió d'uns professionals del periodisme que se'ls suposa seriosos. Els mitjans que van apostar per publicar en portada les natges d'aquestes senyores realment van pensar en algun moment que aquesta imatge aportava més informació que la del president francès saludant al rei, posem per cas? La foto dels dos caps d'estat intercanviant opinions, encara que sigui en actitud protocol·lària, no aporta més informació sobre l'estat actual de les relacions entre els dos països que la dels culs d'aquestes dones?

Ja sabem, com explica avui Francesc Escribano a El Periódico, que la política té molt de teatre i que un esdeveniment com la visita de Sarkozy, més enllà del fons i del contingut directament polític, és una gran posada en escena. És veritat, però no estaria de més que quan parlem de la senyora Ortiz i la senyora Bruni ho féssim per explicar que diuen o què pensen i no pas per comentar quin vestit porten o per com les treuen a la foto.