divendres, 24 d’abril del 2009

Negrers i polítics

El PP ha presentat en el Congrés dels Diputats una proposició no de llei per la qual sol·licita al Govern que retiri els noms de negrers dels carrers espanyols i que erigeixi "un monument en memòria de les víctimes de l'esclavitud". Si la proposta, que és força raonable, tira endavant s'hauran de retirar de la llista de carrers de moltes ciutats noms (il·lustres ?) com els d'Antonio López, el Marquès de Comillas i fins i tot el del mataroní Miquel Biada -l'impulsor de la primera línia de ferrocarril d'Espanya entre Barcelona i Mataró-, que es van fer rics gràcies al tràfic d'esclaus i a d'altres negocis a les colònies americanes.

La sensibilitat que el PP demostra en aquest tema contrasta amb la poca, o millor dit nul·la, sensibilitat que tradicionalment ha demostrat aquest partit envers les víctimes de la dictadura. Què espera el partit d'en Rajoy a demanar que d'una vegada per totes desapareguin dels carrers d'Espanya els noms de molts franquistes, falangistes i d'altres antidemocràtes? Trenta quatre anys desprès de la mort del dictador posa els pels de punta comprovar que a moltes ciutats el Generalísimo, José Antonio, o el general Mola, per citar-ne alguns, encara continuen vivint entre nosaltres donant nom a moltes places, avingudes i carrers. En molts d'aquests pobles i ciutats governen alcaldes del PP que poden, si volen, canviar el nom de tots els carrers que vulguin.

Cal enviar al dictador i el seu seguici a les catacumbes del nomenclàtor de carrers. Per fer-ho només cal valentia i voluntat política. Ánimo Mariano !!