dimecres, 20 de gener del 2010

Afers exteriors

La capacitat del Tripartit per fer el ridícul és infinita. La darrera pífia d'un membre del govern català porta el segell Carod-Rovira. El vicepresident Josep Lluís, que aquests darrers dies ha visitat en viatge oficial Senegal, va anunciar dilluns a la premsa que l'acompanya que acabava d'acordar amb el govern d'aquest país africà l'obertura d'un consolat general de Senegal a Barcelona. La notícia ha causat sorpresa i indignació, sobretot a la cònsol general de Senegal a Barcelona, Marie Claude Vila de Font-Riera. Sí, sí, a la cònsol. Perquè resulta que Senegal disposa d'una seu consolar a Barcelona des de l'any 1973 que funciona amb total normalitat. És més, la Generalitat convida assíduament la cònsol a tota mena d'actes oficials.

Ara tothom tracta d'esbrinar si els senegalesos li han pres el pèl a en Carod, si no portava el traductor adequat, si el canvi d'aigües li ha provocat una febrada sobtada, si ha pres alguna substància al·lucinògena abans d'anunciar l'exclusiva o si com sembla més probable la seva incompetència i la de l'equip que l'envolta han tornat a brillar amb llum pròpia a l'Àfrica subsahariana. Quina vergonya, déu meu. Quin ridícul més espantós.

Josep-Lluís Carod-Rovira fa servir la política exterior de la Generalitat per a treure pit, per a donar imatge d'estadista. I d'estadista en té ben poc, malgrat la seva preparació intel·lectual i la seva brillant oratòria. El seu arraconament al govern i a ERC li estan passant factura. Ha passat de manar a presidir actes menors del govern; de tenir autoritat a no tenir-la; de sortir a la foto a fer-se la foto (fins i tot amb indis equatorians); de governar a fer el ridícul. Fa un temps va tenir "la clau" (ho recordeu?) de la governabilitat del país. Ara té la clau per tancar definitivament la porta de la seva carrera política.