dimecres, 13 de gener del 2010

No tenen remei

Els ciutadans cada cop estan més allunyats de la política. Ho diuen enquestes i estudis. I també els politòlegs i els analistes polítics. I els periodistes. I les urnes. Cada cop que es celebren eleccions drama a la vista: la legió de ciutadans que opta per l'abstenció esgarrifa. Jo no ho comparteixo, crec que s'ha d'anar a votar sempre, que s'ha d'exercir aquest dret democràtic per posar a cadascú al lloc on es mereix, però entenc els motius que empenyen a molta gent a "passar" de la política.

El descrèdit dels polítics ha assolit cotes mai vistes. Ecàndols diversos, corrupció, tràfic d'influències i altres nyaps, esquitxen el dia a dia de la seva actuació. Cada cop que passen la revàlida de les urnes repeteixen la mateix promesa. "Hem pres nota", diuen, després de constatar per enèsima vegada que l'abstenció determina noves majories i minories. "Farem tot el possible per recuperar la confiança dels ciutadans". "No els tornarem a decebre", diuen els uns i els altres. Però la seva gestió diaria de la "cosa pública" els posa en evidència, els desmenteix una i altra vegada.

Un exemple proper, d'aquests darrers dies. Tant li costava al conseller Francesc Baltasar (ICV) dir que es va equivocar, que es va precipitar en afirmar que "indubtablement" l'incendi d'Horta de Sant Joan on van morir cinc bombers el va causar un llamp. Fer-ho, demostrar que és humà i que es pot equivocar (o que el poden enganyar) l'hauria apropat a la ciutadania. Què ha fet? Mentir a l'opinió pública, doncs la veritat de les causes de l'incendi s'han sabut gràcies a la tossuderia d'una jutjessa i no per mèrits del govern, i el de sempre: carregar contra els que el critiquen. Carregar contra l'oposició. Exactament el mateix feien ell, el seu partit i la resta de partits del govern tripartit quan no governaven. La història es repeteix. Els uns i els altres es llencen els plats pel cap i perden una rera una altra ocasions d'or per demostrar als votants que mereixen el seu respecte i que es pot confiar en la seva gestió. No tenen remei, quina mediocritat.

2 comentaris:

Josep Lluís ha dit...

Hi ha una manera molt millor per castigar els polítics en el poder que l´abstenció: votar als partits xicotets. Un munt de votants desencantats pot fer que aquests partits deixen de ser tan xicotets, i que els partits tradicionals canvien de xip quan vegen que els poden fer fora. El poder dels ciutadans més molt més gran del que pensem. Només fa falta creure-ns-ho. Açò serà una democràcia quan en prenguem consciència i actuem amb tota la força del nostre poder.

Josep Bernabeu ha dit...

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha reconegut que els agents rurals es van equivocar amb la tesi del llamp en l'incendi d'Horta de Sant Joan i ha demanat excuses. Més val tard que mai.