dimecres, 27 de gener del 2010

Enginyeria responsable

Barcelona es convertirà el proper mes de març en la capital mundial de l'enginyeria responsable. Els dies 2, 3 i 4 es celebrarà a La Pedrera la Segona Conferència Internacional sobre Ètica i Valors Humans a l'Enginyeria. La Conferència aplegarà a la capital catalana prop de 300 professionals de l'enginyeria vinguts d'arreu del món. Durant tres dies consecutius els enginyers participants debatran i reflexionaran sobre diferents aspectes relacionats amb l’impacte social que tenen la seva professió, les bones pràctiques i l'ètica.

La proposta és diferent, atractiva i força suggerent. Organitzadors i participants volen demostrar que l'enginyeria, en totes les seves vessants, no és una disciplina freda i distant, sinó molt propera i humana. Així, el rol social de l'enginyeria i el seu impacte sociològic es visualitzarà al llarg de tota la Conferència. S'abordaran temes de gran calat social i d'una inqüestionable actualitat com la vessant humana de la sostenibilitat i de la tecnologia, la influència de les TIC en les relacions socials i en el desenvolupament de la tasca professional, l'enginyeria i la “cultura del no”, ètica i deontologia professional, l'enginyeria al servei de la lluita contra la corrupció, etcètera.

Segons María Jesús Prieto Laffargue, presidenta de la World Federation of Engineering Organizations (WFEO), la Conferència “ha de permetre visualitzar nítidament que una pràctica responsable de la enginyeria contribueix al progrés social i econòmic dels països”. Així mateix, també ha de servir per “trencar el clixé de que la enginyeria viu d'esquenes a la societat i als seus valors ètics i humans: els enginyers volem ser més visibles, més rellevants, tenir un paper social més important”, assegura la presidenta de la WFEO i alhora de la Conferència.

La Segona Conferència Internacional sobre Ètica i Valors Humans a l'Enginyeria l'organitzen conjuntament la World Federation of Engineering Organizations (WFEO) i la càtedra Victoriano Muñoz Oms (VMO) de l'UPC que patrocina ENDESA Red. La WFEO agrupa organitzacions d'enginyers d'una vuitantena de països i representa a més de vint milions de professionals. És una organització compromesa amb la cerca de beneficis per a la humanitat mitjançant l'avenç de l'exercici professional de l'enginyeria arreu del món.

La Càtedra Victoriano Muñoz Oms (VMO) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) desenvolupa i promou activitats relacionades amb l'estudi i el foment dels valors humans, de les actituds personals adients i l'ètica a l'enginyeria, uns elements que van marcar l'actuació professional de l'enginyer Victoriano Muñoz Oms, que dóna nom a la càtedra.