divendres, 18 de març del 2011

El castell de Castalla

He de reconèixer que no sóc un gran aficionat a l'arqueologia ni a l'arquitectura, però la veritat és que m'ho he passat d'allò més bé llegint el llibre El Castell de Castalla, arqueologia, arquitectura e historia de una fortificación medieval de frontera, que recull els 25 anys de treballs que s'han fet en la fortificació, des què es va iniciar la seua recuperació social l’any 1985 fins l'actualitat. El llibre, editat per un magnífic equip d'arqueòlegs i publicat amb el suport de la Diputació d'Alacant i el Museu Arqueològic, és una peça clau per entendre la història de Castalla, que ara pot mostrar una part molt valuosa del seu patrimoni cultural en tot el seu esplendor.

És un llibre d'un gran valor que recomane llegir a tothom que estigui interessat en els temes de Castalla i en la seva història. Aquesta monografia, de 312 pàgines, omple un important buit historiogràfic. El treball interdisciplinar que han portat a terme arqueòlegs, arquitectes, documentalistes, fotògrafs, geògrafs i historiadors, posa a l’abast dels lectors tota la riquesa patrimonial del castell, un monument excepcional. Enhorabona a tots ells per la gran tasca que ha portat a terme. Chapó!!

El llibre, que he pogut llegir gràcies al meu cosí Manel, que me'l va enviar puntualment així que es va posar a la venda, també recull una part que jo considere encantadora: tot l'estudi que es dedica a les marques dels picapedrers i els grafitti (sobretot els que hi han a l'aljub del Palau), que han permès recuperar la memòria de tots aquells xiquets i sagals que durant molts anys pujaven a jugar al castell. He de dir que, amb sorpresa, he reconegut els noms de diversos avantpassats meus que van deixar la seva particular empremta en estes parets. Tota una joia!!

El llibre del castell també inclou a la part final diversos annexos molt interessants. Jo en destacaré un. Es tracta d'un estudi realitzat pel meu amic Federo Cerdà sobre les intervencions fetes en aquesta fortalesa en els anys 30 del segle XX. Aquestes excavacions, fetes sense metodologia arqueològica per uns aficionats, són molt meritòries, doncs van obrir la porta -encara que fos modestament- al redescobriment de la nostra història mil·lenària.

1 comentari:

jordi kukat ha dit...

Curiós aixó dels grafitis!

A veure si està en la biblioteca i el pille.