dilluns, 23 de maig del 2011

Apunts post-electorals (2)

Apunt 1.- Catalunya avala les retallades de CiU. L'aclaparadora victòria de CiU en aquestes eleccions municipals posa de manifest sense embuts que l'electorat català avala les mesures anticrisi que ha posat en marxa el govern d'Artur Mas, les famoses retallades. L'electorat ha donat l'esquena de forma massiva a totes aquelles formacions polítiques que han fet bandera del "no a les retallades", entenent que no només cal posar ordre a les finances de la Generalitat sinó també a les finances locals. CiU ha aconseguit, a més, una victòria històrica a Barcelona i Girona, on governaven els socialistes des de 1979.


Apunt 2.-Catalunya està farta dels tripartits. El resultat d'aquestes municipals enterra quasi per complert la fórmula dels tripartits tant repetida durant les darreres legislatures als ajuntaments catalans i al govern de la Generalitat. L'electorat està fart de no veure al front del govern de torn als guanyadors reals de les eleccions. Les coalicions per arraconar als vencedors en vots i escons dels comicis s'havien arribat a institucionalitzar a Catalunya els darrers anys. Ara, a l'hora de pactar (i caldrà fer-ho, i molt) tothom haurà d'anar amb molta cura i compte. Els invents, amb gasosa.

Apunt 3.-Catalunya dóna veu als partits xenòfobs. La manca de polítiques d'immigració integradores serioses i eficients, el bonisme imperant durant els darrers anys auspiciat per l'esquerra mediocre que ens ha governat i el poc ressò que ha tingut (per culpa d'aquests mateixos polítics) entre els col·lectius de nouvinguts que no només tenen drets sinó també deures, ha propiciat l'increment del vot xenòfob, sobretot als pobles i ciutats on la població extra comunitària té més presència. Els feixistes de Plataforma per Catalunya han quadruplicat els resultats del 2007: consolida i incrementa resultats a El Vendrell i Vic i obté representació a Mataró, Salt, Ripoll, Igualada, Olot, l'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Mollerussa, Igualada, Canovelles i Manresa. A Badalona, la tercera ciutat més gran de Catalunya, el PP també ha guanyat les eleccions amb un discurs clarament xenòfob.

Apunt 4.- Catalunya enterra a Esquerra Republicana. L'electorat ha castigat severament a ERC. Joan Puigcercós ha dinamitat el seu propi partit. Després de despatxar Carod Rovira (l'home que va fer forta a Esquerra) i de no fer la més mínima autocrítica ha passat de tenir la clau de la governabilitat del país a escombrar les seves pròpies cendres i misèries. Què esperen Puigcercós, Ridao i companyia a presentar la dimissió irrevocable? L'independentisme català passa per les seves hores més baixes amb la pèrdua de pes específic d'ERC en la política catalana. Només les CUP, i en menor mesura SI, han recollit una mica les engrunes dels republicans.

Apunt 5.- Catalunya liquida als socialistes. El PSC ha elevat als altars de la Generalitat al president més mediocre de la història d'aquest país. El PSC no ha fet autocrítica després del daltabaix de les autonòmiques. El PSC i els seus socis de govern han portat el país a la runa i a sobre tenen la barra d'encapçalar la creuada antiretallades del govern Mas. El PSC s'ha fet l'harakiri més bèstia i salvatge votant en contra dels interessos de Catalunya en el Congrés dels Diputats. Tots aquests factors, i d'altres, han acabat amb la paciència dels votants socialistes, que en aquesta ocasió han abandonat el partit a la seva sort quedant-se a casa o dipositant la seva confiança en CiU, ICV i fins i tot en el PP. El PSC s'ha de reinventar, s'ha de refundar, ha de modernitzar les seves estructures, ha de renovar els seus quadres... Només Lleida i Tarragona han aguantat l'envestida. Que s'ho facin mirar...

Apunt 6.-Espanya consagra un futur govern del PP. El triomf aclaparador dels populars a quasi totes les comunitats autònomes que ahir van celebrar eleccions confirma que l'electorat està tip dels socialistes, d'en Zapatero i de les seves polítiques. Rajoy s'entreveu com el futur president del govern d'Espanya si ningú hi posa remei, cosa més que improbable. És el gran guanyador d'aquestes eleccions a nivell espanyol. Menció a part té el PP valencià, que torna a arrasar malgrat els casos de corrupció denunciats i de tenir un president/candidat imputat en el cas Gürtel. D'aquí a uns anys el comportament de l'electorat valencià s'estudiarà a les universitats més importants del món.

Apunt 7.-Euskadi canvia el seu mapa polític. Els resultats espectaculars de Bildu a Euskadi, on ja és la segona força política després del PNB, poden ser un pas endavant decisiu pel que fa a l'anhelat final del terrorisme a Espanya i a Euskadi. Per fi sembla que l'esquerra abertzale està disposada a dirimir els seus ideals polítics sense recórrer a la violència i a l'extorsió. Tot i que el mapa polític basc continua sent un trencaclosques, sembla que el final d'ETA s'albira a l'horitzó. Seria una gran notícia.

Apunt 8.-Els indignats no obtenen representació als ajuntaments ni a les comunitats autònomes.