dimarts, 6 de setembre del 2011

Drets

Cartell electoral d'en Rivera, en pilotes
Aquest matí escoltant Albert Rivera a la ràdio m'han vingut ganes de riure, per no dir altra cosa. El líder de Ciutadans (C's) deia que la sentència que obliga a fer vehicular el castellà en l'ensenyament a Catalunya (i carregar-se de pas el model d'immersió lingüística que tant bé ha funcionat a Catalunya durant els darrers 30 anys) “és la forma de garantir els drets constitucionals” dels ciutadans. Tot el problema, doncs, es redueix a una qüestió de drets, de respecte dels drets personals.

Molt bé, cap problema, que l'administració garanteixi aquest dret, encara que sigui obligada per una sentència instigada per unes poques famílies (i pel PP, no ho oblidem) que volen que els seus fills cursin tots els seus estudis en castellà. Ara bé, si ha de garantir aquest dret que garanteixi també el dret al treball i a una remuneració suficient de tots els ciutadans (article 35 de la Constitució). Els quatre milions de parats que hi han a Espanya botaran d'una alegria sobtada. I ja posats, que garanteixi també el dret a descansar i a vacances periòdiques remunerades (article 40.2 de la Constitució). I no ens oblidem del dret a gaudir d'un habitatge digne i adequat que tots tenim (article 47 de la Constitució). Que ens ho garanteixi també l'administració, faltaria més, és la seva obligació.

Si tot és qüestió de drets, de garantir els drets personals que consagra la Constitució, als tribunals se'ls hi pot aixecar molta feina de sobte. Com tots els aturats i els sense sostre d'aquest país (compte, i els que no poden fer vacances!!!) comencin a cursar denuncies perquè no tenen treball o una vivenda on viure els senyors magistrats hauran de fer moltes hores extres. Seran capaços de sentenciar que l'administració ha de garantir feina segura, casa i vacances? Tot és possible.

Altra cosa. Si repassem la Constitució espanyola de 1978, vigent fins el dia d'avui, el punt 2 de l'article 27 consagra el dret a l'educació de tots els ciutadans amb l'objectiu d'aconseguir "el pleno desarrollo de la personalidad humana en el respeto a los principios democráticos de convivencia y a los derechos y libertades fundamentales". Enlloc llegeixo que aquest dret a l'educació no pugui dur-se a terme emprant el català com a llengua vehicular.

*Pels que no ho sàpiguen, Ciutadans - Partit de la Ciutadania (C's) és un grupuscle pseudolerrouxista amb una representació mínima al Parlament de Catalunya (3 diputats). La seva ideologia es basa en el rebuig del nacionalisme català i en la defensa de les llibertats individuals, la igualtat entre ciutadans i el bilingüisme.