dijous, 3 de gener del 2008

La comarca que tenim

El Consell Comarcal del Maresme va endegar fa poc més d'un parell d'anys un ambiciós treball de prospecció territorial, el Pla Estratègic del Maresme 2015, per esbrinar quina comarca tenim actualment i sobre aquesta base decidir quina comarca volem tenir l'any 2015. Es tracta d'un projecte únic, plantejat amb una visió global i compartida, que ha comptat amb les aportacions de tots els agents socials, econòmics i culturals del territori i que, de ben segur, contribuirà eficaçment a dibuixar un futur millor per a la comarca.

L'anàlisi de la realitat actual del Maresme, és a dir la diagnosi del Pla Estratègic, s'ha recollit en un llibre que porta per títol La comarca que tenim / Pla Estratègic del Maresme 2015, publicat recentment pel Consell Comarcal. Aquesta publicació, de la qual en sóc l'autor dels textos, s'ha estructurat en nou blocs temàtics i 27 capítols que recullen amb un llenguatge periodístic la síntesi del treball que han realitzat els experts durant més de dos anys. Les propostes d'actuació per avançar cap al futur es recolliran en una propera publicació.

Els nou blocs temàtics en que s'ha estructurat el llibre ens acosten a les diferents realitats comarcals del Maresme -demogràfiques, econòmiques, socials, etc- d'una forma eloqüent i suggeridora: "Una comarca d'acollida", "El creixement urbanístic", "Una comarca rica però poc productiva", "L'amenaça d'una societat dual", "L'oportunitat de la formació", "Una mobilitat compromesa", "Paisatge i sostenibilitat", "Una comarca sense govern?" i "La realitat cultural". Cada bloc té personalitat pròpia, amb un fil conductor fotogràfic que és present a tots els capítols, una petita introducció i una cita literària de prestigi referida al Maresme o a la temàtica del bloc.

Cal dir que per escriure aquest llibre vaig comptar amb la inestimable col·laboració de Javier Cisneros, director i ànima d'aquest projecte, que a més de proporcionar-me muntanyes de material per poder explicar amb exactitud quin és el retrat robot del Maresme actual, sempre es va mostrar receptiu a tots els suggeriments i canvis que li vaig proposar.