dijous, 3 de gener del 2008

Converses

Comencem l'any igual que el vàrem acabar, amb una recomanació literària. Es tracta del llibre-entrevista de Rosa Serrano Enric Valor. Converses amb un senyor escriptor, editat l'any 1995 per Tàndem Edicions dins la col·lecció Tàndem de la Memòria (on també podem trobar altres "converses" interessants amb l'escriptor Joan Fuster, el cardenal Vicente Enrique i Tarancon o el pintor avantguardista Joaquim Michavila, entre d'altres). El llibre repassa amb la fórmula pregunta-resposta del format periodístic tota la trajectòria humana, política i literària de l'escriptor de Castalla.

Al llarg de cinc capítols: "Infantesa", "Adolescència i joventut", "La guerra i la primera postguerra", "L'escriptor i gramàtic" i "Temps de collita", Rosa Serrano posa al descobert la fermesa de les conviccions nacionalistes d'Enric Valor, el seu compromís amb el País Valencià i amb els seus orígens i la seva passió per la llengua, la gramàtica i la literatura.

En paraules de l'ex-rector de la Universitat de València Ramon Lapiedra, en la persona d'Enric Valor "es donen cita el creador literari, el gramàtic expert i escrupolós i l'home cívic dedicat tota una vida a la recuperació i enaltiment de la cultura i la llengua del seu poble". Una llengua, el valencià, "que com totes les altres variants de la llengua catalana, ha patit quasi tres-cents anys de persecució, però no de silenci", tal com afirma el mateix Valor al final del llibre.