dilluns, 22 de juny del 2009

Fotre, quina vulgaritat

Josep Lluís Merlos: "El pilot (...) acaba de muntar pneumàtics durs en el seu monoplaça per..."
Joan Villadelprat: "Sí, amb els pneumàtics dusus..."

Ficció o realitat? Realitat. Els comentaris, agafats al vol, corresponen a la retransmissió del gran premi de Gran Bretanya que es va disputar ahir al circuit de Silverstone. El periodista parla, correctament, de pneumàtics durs (el plural de dur és durs). El comentarista, que deu cobrar un bon sou per cada retransmissió, de pneumàtics dusus. Què són els pneumàtics dusus?? Ningú no ho sap. Però tot i així se'n va parlar d'ells unes 400 vegades com a mimin al llarg de la retransmissió. Ningú no és capaç a TV3 de corregir les aberracions gramaticals i lingüístiques d'aquests i d'altres especialistes que cobren generosament de l'erari públic per transmetren's la seva saviesa?? Tant costa que algú li digui: "Villadelprat, dusus és incorrecte, procura dir durs, si et plau"?

Com deia l'escriptor Quim Monzó recentment la llengua que es parla actualment als mitjans, com la que es parla al carrer fa fredor. Té tota la raó del món. No passa dia que a la tele o a qualsevol emissora de ràdio s'escoltin barbaritats com solsament (solament), per lo tant (per tant), calitat (qualitat), estupendu (estupend), oju! (ull! o compte!), sinvergüensa (pocavergonya), buenu (bé), disfrutar (gaudir), tremendu (tremend), etc, etc... La llista seria inacabable. El pitjor de tot és que totes aquestes barbaritats (o castellanismes mal assimilats) les diuen persones amb estudis, no l'indocumentat de la cantonada: periodistes, comentaristes, especialistes i tertulians de tota mena. El millor de cada casa, vaja.

Tots aquests, inclosos alguns presentadors de programes de renom (alguns d'ells líders d'audiència en les seves franges), contribueixen activament a empobrir l'idioma d'una forma que esgarrifa. Per acabar-ho d'adobar ara, a sobre, molts han substituït un munt de verbs que hi són al diccionari pel verb únic fotre. Ara les coses no es fan, es foten. I que tothom es foti. La vulgaritat és total. Exemples de mala praxis que podem escoltar qualsevol dia en qualsevol emissora de ràdio: marcar un gol = fotre un gol; menjar-me una pizza = m'he fotut una pizza; robar els diners = fotre els diners; encistellar la pilota = fotre la pilota; pegar una coça = fotre una patada; perjudicar al veí = fotre al veí; he llençat els mobles a les escombraries = he fotut els mobles a la brossa; he fet els deures = he fotut els deures; he ficat la pota = he fotut la pota; m'he fet un embolic = m'he fotut un líu... I així podríem seguir fins a l'infinit. Moltes d'aquestes expressions les podem donar per bones en un llenguatge col·loquial o vulgar, però mai han de farcir el vocabulari de tots aquells que es dediquen al món de la comunicació. Parlar a través d'un micròfon és una gran responsabilitat professional, ètica i moral. Però també ha de tenir una funció educadora. En tot cas, com explica Jaume Ribas en el seu bloc, quan el qui parla no troba el mot apropiat o no el vol usar, en català sempre pot emprar el verb daixonar (i no l'ordinari i rudimentari fotre) que té un significat indeterminat i es pot emprar en substitució de qualsevol altre verb. Dallò, dallons, dallonses... Oi que m'entens?

4 comentaris:

Anònim ha dit...

En primer lloc, gràcies per mencionar-me.

En segon lloc, si tu et queixes de TV3... millor no escoltis IB3 (el canal autonòmic balear) perquè amollen cada doi... Fa por! Fins i tot jo, que tenc 14 anys i acab d'acabar segon d'ESO els puc corregir... És vergonyós.

Una abraçada.

La fama de l'home invisible ha dit...

Sí noi, és vergonyós.

Salutacions.

Laureà ha dit...

Josep, no estic segur si en català s'accepta la paraula neumàtic. Penso que hauria de ser pneumàtic, tot i que desconec si sense la "p" també és correcte.

Per cert, voldria fer-te arribar un correu però no aconsegueixo trobar la teva adreça. Em podries fer arribar un correu a lfolch@gmail.com

Gràcies

Laureà Folch

La fama de l'home invisible ha dit...

Mea culpa, mea culpa. Tens tota la raó, la paraula correcta és pneumàtic quan ens referim a l'element de les rodes dels vehicles. Neumàtic s'utilitza correctament quan ens referim a una notació musical. Ara mateix corregeixo el lapsus del missatge original. Caçador caçat!! Gràcies per fer-me veure l'errada.