Messi és el millor jugador del món. Ningú no ho posa en dubte. Llavors per què tanta discussió sobre si mereixia o no la Pilota d'Or que va rebre ahir i que el corona com a millor jugador del planeta del 2010? Li han donat al millor i punt. Les coses són com són. Les seves xifres del 2010 són estratosfèriques: 60 gols en 59 partits oficials, centenars d'assistències de gol al seus companys, campió amb el Barça de la lliga més competida de la història (amb rècord absolut de punts, 99), campió de la Supercopa d'Espanya, Pichichi de la lliga i Bota d'Or d'Europa. Només li va faltar fer un bon Mundial, cosa que amb Maradona a la banqueta era impossible. En la votació de la Pilota d'Or, que enguany s'ha unificat per primer cop amb el premi FIFA Wordl Player, Messi va assolir el 22,65% dels vots, Iniesta el 17,36% i Xavi el 16,48%. Recordem que voten els seleccionadors nacionals, els capitans de les seleccions i els periodistes de la revista francesa France Football, coorganitzadora del premi.
Ha guanyat el millor, i això ho sap i ho reconeix tothom. Fins i tot en Xavi i l'Iniesta ho han dit públicament un munt de vegades. Altra cosa és que sentimentalment a molts (entre els que m'incloc) ens hauria agradat que li donessin a Xavi com a premi a tota la seva brillant trajectòria al Barça i perquè també ha fet un any fantàstic i ha dirigit amb ma de mestre a la selecció campiona del món. Altres, en canvi, apostaven per Andrés, que sota el meu punt de vista no ha fet un 2010 tant bo com l'argentí o el terrassenc, tot i que va marcar el gol que li va donar el Mundial a Espanya. Iniesta i Xavi són tant generosos a dins com a fora del terreny de joc i segur que hauran acceptat amb naturalitat aquesta derrota entre cometes. Ells saben perfectament (malgrat les íntimes i legitimes aspiracions individuals) que arribar a la final, estar entre els tres millors del món, ja és un gran premi i un gran honor.
Per tant, continuar furgant en aquest debat és estèril i inútil. Qui pensi que la segona Pilota d'Or d'en Messi crearà un conflicte al vestuari s'equivoca. Afortunadament tots tres tenen el cap molt ben moblat i segur que Xavi i Iniesta també estan molt feliços(com tota la plantilla del Barça) amb la victòria d'un dels seus. On hem de fixar l'atenció és en el fet realment rellevant de que tots tres s'han criat a la Masia de Can Barça, en els equips inferiors del club, que han mamat una filosofia de futbol i que tots tres practiquen un estil de joc (com tot l'equip) que enlluerna al món sencer. Això és el que és realment important, per sobre dels noms i els individualismes. El que han fet la FIFA i France Football, en el fons, és premiar al Barça, premiar a una forma molt determinada d'entendre aquest esport. I d'això tots els barcelonistes ens hem de sentir molt contents i satisfets. Ha sigut, sens dubte, la Pilota d'Or més culer de la història.
El fet que sis jugadors del Barça formin part de l'equip ideal del 2010 també corrobora aquesta tesi. Cap altre equip aporta tants efectius al millor onze de l'any: Messi, Xavi, Iniesta, Puyol, Piqué Bernabeu i Villa. L'Inter de Milà (que va guanyar la Champions i la Copa i la lliga italianes) fica en la llista a Maicon, Sneijder i Lucio, mentre que el Real Madrid, que no ha guanyat res en tot l'any, aporta els seus dos cracks indiscutibles, Casillas i Christiano Ronaldo. Pel que fa al premi de millor entrenador de l'any a Mourinho res a dir, durant el 2010 ho va guanyar tot amb l'Inter i per tant el premi és just, com ho va ser l'any passat, quan Guardiola va recollir el guardó després de guanyar sis títols en un any.
I ja que parlem de Guardiola, chapeau per aquest senyor. Només un tipus com ell, seriós, respectuós i amb les idees clares és capaç de parlar en català (encara que fos breument) durant la cerimònia d'entrega de la Pilota d'Or, un espectacle televisiu que van veure milions d'espectadors. I ho va fer amb tota la naturalitat del món, equiparant-lo al castellà i l'anglès, les altres dues llengües que va emprar. Així, amb naturalitat i valentia, es dignifica i es valora un idioma. Ens calen molts més "guardioles", és evident.
Consideració final. Zero "patatero" al programa especial que anit va emetre TV3 sobre la Masia, la millor fàbrica de futbolistes del món, almenys de moment. El programa, emès en prime time, portava per títol La Masia d'or. El que prometia ser un ambiciós viatge a les entranyes d'aquesta escola de futbolistes per copsar com funciona es va convertir en un entreteniment de segona categoria, amb els Estopa com a convidats principals (s'hi van passar més de mitja hora xuclant càmera) i lamentant que el seu amic Iniesta no guanyés la Pilota d'Or. Res d'imatges dels nois que hi viuen en aquesta residència per a futbolistes, ni de la vida que porten, ni de com entrenen. Res d'entrevistes amb els entrenadors actuals i antics d'aquests nois. Res d'entrevistes amb el munt de futbolistes que han sortit d'aquesta casa com Guardiola, Sergi Barjuan, Calderé, Puyol, Cesc, Bojan, Messi, De la Peña, Ferrer, Amor, Milla, etc, etc. Res, només una trista entrevista al president de la penya Xavi Hernández -que també va lamentar que aquest jugador no guanyés la Pilota d'Or-i durant els cinc minuts finals dues breus entrevistes, brevíssimes diria jo, a Fradera, un dels primers jugadors que va pujar al primer equip procedent de la Masia, i a l'ex directiu Jaume Amat, que durant el mandat del president Núñez va endegar el projecte i va donar forma a la Masia. Res, molt poc, per tot el podria haver donat de si el programa. Una llàstima, doncs l'ocasió s'ho mereixia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada