dijous, 11 d’agost del 2011

Intriga falangista

L'evasió estiuenca porta a lectures relaxades. Aquests dies he acabat de llegir "Riña de gatos", una novel·la molt entretinguda d'Eduardo Mendoza que recomano. Mendoza és un gran narrador i amb aquesta novel·la (premi Planeta 2010) ho torna a demostrar. L'autor intercala amb gran destresa l'ambient de conspiració política que es respirava a Madrid durant la primavera de 1936 -el preludi de l'esclat de la guerra civil- amb una intriga policíaca i d'espionatge amb rivets pictòrics.

El protagonista, un anglès especialista en pintura espanyola, concretament en Velázquez, es el fil conductor (l'heroi i la víctima) de tota la intriga, per on desfilen personatges reals de l'època com José Antonio Primo de Rivera, Francisco Franco, Niceto Alcalá Zamora i una munió de policies, diplomàtics, polítics, aristòcrates, espies, proletaris i prostitutes que condimenten amb ironia i humor tota la trama i desdramatitzen els dies previs a la tragèdia que patiria el país pocs mesos després.

No està a l'alçada de "La verdad sobre el caso Savolta" o "La ciudad de los prodigios", però la veritat és que el ritme narratiu d'en Mendoza enganxa des del primer moment. A destacar la descripció que en fa dels ambients falangistes madrilenys de l'època i del paper que va jugar Falange Española en els preparatius del cop d'estat del 18 de juliol.