divendres, 9 de maig del 2008

Sort Mònica; til·la Manel

La presentadora i directora de l'informatiu La nit al dia, Mònica Terribas, ha estat nomenada aquesta mateixa setmana nova directora de TV3 pel consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Terribas, que substitueix en el càrrec Francesc Escribano, ha estat proposada per la nova directora general de l'ens, Rosa Cullell, que ha apostat, d'aquesta manera, per un perfil clarament periodístic en detriment d'un perfil gestor per governar la televisió pública catalana.

Terribas, professional de solvència acreditada, ha dirigit i presentat fins ara una de les apostes informatives més exitoses i rigoroses de TV3, La nit al dia. Valenta i desacomplexada, la nova directora de "la teva" s'enfronta a partir d'ara al repte professional més important de la seva carrera: dirigir amb encert TV3, que no és poc... Això la pot obligar a guardar en el calaix durant una bona temporada el carnet professional de periodista. M'explico. Crec que és obvi que dirigir una televisió, com qualsevol gran empresa pública o privada, no és el mateix que dirigir un programa informatiu, per ben fet i rigorós que sigui. No és el mateix dirigir un petit grup escollit de col·laboradors, que a centenars de treballadors (molts d'ells instal·lats en la rutina); i no és el mateix concentrar el teu esforç en fer un únic producte de qualitat que concentrar-lo en planificar una programació equilibrada, de qualitat i que agradi al major nombre possible de ciutadans. Per fer i aconseguir tot això, amb una visió periodística del món no n'hi ha prou. També calen dots de gestor i conèixer a fons el mercat audiovisual internacional.

Que consti que no poso en dubte la capacitat de Mònica Terribas per fer front a aquest gran repte. Dic tot això perquè no corren bons temps per a TV3, que acaba d'assolir els índex més baixos d'audiència de la seva història i que actualment sobreviu gràcies a Ventdelplà, Polònia i poca cosa més. La nova directora haurà de posar tota la carn a la graella si vol que TV3 torni a aixecar el vol. A més de bona gestió, haurà de posar una gran dosi d'imaginació si vol teixir una programació amb cara i ulls i posar ordre a nivell intern. Li desitjo tota la sort del món. Caràcter, tenacitat i visió de país no li'n falten.

És curiós. El nomenament de la Mònica Terribas com a directora de TV3 es produeix uns dies després dels desafortunats comentaris de l'ex alcalde de Mataró, el diputat socialista Manuel Mas, demanant el cap de la periodista (veure el meu anterior escrit Una lliçó de comportament democràtic). M'imagino l'enuig del polític en veure que la "crosta nacionalista" -com anomenen alguns polítics socialistes a determinats professionals de prestigi que treballen a TV3 i Catalunya Ràdio- no només no és eliminada de les emissores públiques de la Generalitat sinó que, a més, escala fins les posicions més elevades. Til·la Manel, molta til·la...