diumenge, 6 de novembre del 2011

Campanya electoral: periodisme escombraria

Comença la campanya electoral i ja tenim de nou als periodistes del mitjans públics de Catalunya rebotats, amb raó, per la imposició dels blocs electorals en els telenotícies i els diferents espais informatius:

"Els periodistes dels mitjans públics han decidit mostrar novament el seu rebuig a la imposició dels blocs electorals que obliguen a aquests professionals a elaborar la informació de la campanya seguint un temps i ordre segons els resultats dels comicis de fa quatre anys, i no amb criteris professionals i periodístics" assegura un manifest fet públic a l'inici de la campanya on el Col·legi de Periodistes de Catalunya denuncia que els blocs "són una imposició antidemocràtica i vulneren el dret dels ciutadans a la llibertat d'informació".

Tot això està molt bé. Els blocs electorals no responen a criteris informatius, d'acord. Però hi ha un altre aspecte que es comenta poc que és molt més greu. Per què els mitjans (i els professionals) toleren que el PSOE i el PP (crec que són, de moment, els únics partits que ho fan) facin també la feina dels periodistes? Es pot caure més baix? Ara resulta que les informacions de campanya d'aquests dos partits no les fan els professionals. Són els partits els que elaboren les imatges i destaquen les declaracions i els titulars que més els interessen. Pura propaganda. On és la informació? Això ja no és periodisme low cost. És, directament, periodisme escombraria.