diumenge, 20 de novembre del 2011

20N: La crisi decidirà els resultats


"El sistema democràtic és imprescindible no perquè ens permet elegir els governants sinó perquè ens permet treure'ls del poder sense violència. Avui, potser per primera vegada, milions de ciutadans anirem a votar sobre tot per fer fora els que ho han fet tan malament. No votarem com a consumidors, en funció de les millors ofertes polítiques pagades a costa de la caixa pública, sinó com a ciutadans que han fet balanç d'una gestió i han decidit castigar-la.

El govern del PSOE, de la mateixa manera que la majoria de governs europeus de dreta o d'esquerra, és responsable d'una política de despesa gairebé il·limitada que tenia per objectiu no l'estimulació de l'economia sinó la compra del vot dels electors. Una política de viure del crèdit, amb enormes dèficits públics i un deute galopant. Una política que va continuar aplicant-se incomprensiblement després d'esclatar la crisi financera als EUA l'any 2008.

Una crisi que no era comparable ni a la del 1930 ni a la del 1974, però que s'ha agreujat pels remeis desproporcionats que s'han aplicat, primer als Estats Units i després a Europa. S'ha volgut curar una crisi de deute amb medicines per a una crisi de demanda. És a dir, amb més deute. Els keynessians asseguren que les mesures de rellançament han evitat una catàstrofe pitjor, però l'única realitat comprovable és que el seu cost ha sobrepassat astronòmicament els recursos públics disponibles, generant una crisi molt més greu.

Avui és el dia de passar factura als responsables de la mateixa"