dilluns, 30 de gener del 2012

30 de gener, la música sobrevola les teulades de Londres

30 de gener de 1969, tal dia com avui de fa quaranta tres anys: els Beatles ofereixen el seu darrer concert en directe com a grup al terrat del número 3 de Saville Row (seu de la discogràfica Apple), en ple centre de Londres. 42 minuts de música que acaben amb una frase típica de l'humor corrosiu d'en John Lennon: "Voldria donar-vos les gràcies en nom del grup i de mi mateix. Espero que haguem superat la prova". Era l'adéu improvisat als escenaris de quatre amics de Liverpool que ja havien decidit separar-se i caminar en solitari.

Durant aquesta darrera audició, que forma part del film Let it be, els Beatles van interpretar cinc cançons: Get back (tres vegades), Dont let me down (dues vegades), I've got a feeling (dues vegades), One after 909 i Dig a pony. També van executar una breu versió del Good save to queen (l'himne nacional britànic) i un assaig de I want you (she's so heavy). El concert, com hom sap, finalitzà abans d'hora per la intervenció de la policia, que va fer acte de presència requerida per alguns comerciants (Saville Row és un carrer de sastres i botigues de roba) que es van queixar del soroll.

En aquests tres vídeos del concert del terrat (The Beatles Rooftop Concert, com se'l ha anomenat), es pot veure i escoltar a John, Paul, George i Ringo acompanyats per Billy Preston als teclats. Tot sota l'atenta mirada de Yoko Ono i envoltats pel fred londinenc de gener.