divendres, 27 de gener del 2012

Vodevil en dos actes (i un jurat)

Dues aspirines i cap a casa. El senyor FC, feliç (Foto: Kai Försterling, EFE)
Acte primer: Diagnosi

El senyor FC és un pacient amb clars indicis de patir una malaltia greu. Les proves que li han practicat i els símptomes que presenta així ho fan suposar. Després d'analitzar a fons el seu estat i totes les proves (analítiques, biòpsies, tomografies computeritzades, ressonàncies magnètiques, etc.), els metges creuen que ha d'ingressar urgentment a l'hospital i que cal practicar-li una intervenció quirúrgica per extirpar-li el seu "mal", que s'allotja en el racó més recondit del cervell. Els tumors cerebrals són una mala peça al teler: l'operació requereix unes mans "expertes". I tot i així l'èxit no està garantit, el pacient pot esdevenir un "vegetal" de per vida. Només hi ha una cosa segura, la convalescència serà llarga, molt llarga.


Acte segon: Desenllaç

Tot i la diagnosi, finalment els metges, assessorats per un grup de 9 ciutadans sense cap formació en temes mèdics -jutges llecs en diuen- decideixen donar d'alta al senyor FC i enviar-lo a casa immediatament. La greu malaltia que patia, segons opinen aquests senyors, és imaginaria. Els forts maldecaps que sofria el pacient eren irreals, producte de la fantasia del seu sastre de capçalera. Perdó, del seu metge de capçalera. Les proves practicades pels metges i el personal especialitzat, segons aquests "experts" sense cap formació en temes mèdics, no són concloents. Decideixen que un parell d'aspirines seran suficients per curar-lo i que, a més, la societat s'estalviarà el seu manteniment durant la llarga recuperació que tothom li augurava. Final feliç, doncs. Not guilty.

PD: Els professionals qualificats també s'equivoquen. No són infal·libles, faltaria més. Ningú pot garantir al 100% que l'encertaran. Objectivament, però, l'opinió d'un cirurgià o d'un magistrat em mereix més respecte, consideració i credibilitat que la d'uns senyors benintencionats i mancats d'estudis en la matèria que han de jutjar.


Not guilty (No culpable). Cançó de The Beatles (lletra i música d'en George Harrison) gravada en les sessions del White Album que no es va arribar a editar fins la publicació de The Beatles Anthology 3 l'any 1996.