dissabte, 13 d’octubre del 2012

Cultura democràtica

N'hi ha moltes formes de mesurar la cultura democràtica dels països i dels estats. Veure com afronten la qüestió del dret a decidir d'una part del seu territori pot ser-ne una tan vàlida com qualsevol altra. Vejam què ha passat aquesta mateixa setmana al Regne Unit i a Espanya.

Dimarts el Parlament espanyol va tombar una proposició no de llei d'ERC que demanava que el govern central transferís a les comunitats autònomes les competències per convocar referèndums. A ningú se li escapa que l'objectiu de la proposta era, òbviament, aplanar el camí al futur govern català en la seva intenció de convocar en la propera legislatura una consulta popular legal perquè els catalans decideixin lliure i democràticament el seu futur, dintre o fora d'Espanya. El resultat de la votació també fou el previst: 276 vots en contra de la proposta (PP, PSOE, UPyD i UPN) i 42 vots a favor (ERC, CiU, PNV, Izquierda Plural i Amaiur). Cal afegir, com a detall significatiu, que tots els diputats socialistes catalans van votar contra la proposta. Perquè després diguin que han entès el que va passar l'Onze de Setembre i que no fan seguidisme del PSOE i del PP...


Mentre això passava a Madrid, el mateix dia i uns quants quilòmetres més al nord, el govern britànic que presideix el conservador David Cameron i el govern autònom d'Escòcia, que presideix el nacionalista Alex Salmond, van arribar a un acord definitiu que contempla la celebració d'un referèndum al país del whisky l'any 2014 on els escocesos decidiran lliure i democràticament si volen continuar formant part del Regne Unit o si volen caminar en solitari. La pregunta que es farà a tots els escocesos majors de 16 anys s'ha pactat entre els dos governs i defuig qualsevol ambigüitat: "vol que Escòcia continuï formant part del Regne Unit?". La resposta serà inequívoca: 'sí' o 'no', per no donar peu a males interpretacions. L'acord, que signaran Cameron i Salmond d'aquí a pocs dies, el van fer públic els governs de Londres i Edimburg dimarts passat mitjançant un comunicat conjunt.


Segons les darreres enquestes, actualment només un 28% dels escocesos votaria a favor de la independència enfront un 53% que ho faria en contra. Malgrat aquestes previsions negatives volen tirar endavant el referèndum. És el seu dret. No tenen por a un resultat advers. Així doncs, la gran diferència entre els escocesos i els catalans és que ells, ara mateix, podran votar en un referèndum legal el seu futur, independentment de quin sigui el resultat de la votació. Als catalans, en canvi, els hi neguen per activa i per passiva aquest dret. Sembla que a Espanya tenen por a la democràcia i a que la gent s'expressi lliurement. És o no és una pura qüestió de cultura democràtica? Els britànics tindran molts defectes, però en qüestió de cultura democràtica no els hi arribem ni a les soles de les sabates, com se sol dir.