dimecres, 31 d’octubre del 2012

Chacón vol liderar el PSOE

Carme Chacón ha començat amb força la carrera per moure-li la cadira a Alfredo Pérez Rubalcaba en el PSOE i per ser la propera candidata socialista a la presidència del govern central. Ara que el PSC ha inclòs en el seu programa electoral el dret a decidir (li ha costat!), arriba l'ex ministra i li xafa la guitarra -com es diu col·loquialment- al pobre Pere Navarro, que està fent mans i mànigues per salvar el vaixell socialista català del naufragi en les properes eleccions catalanes del 25N.


Els moviments de Carme Chacón per liderar el PSOE han començat contradient el programa electoral del PSC: mostrant-se implícitament en contra del dret a decidir de Catalunya en una entrevista que publica avui el diari El Mundo, on també remarca que és rotundament i radicalment contrària a la independència. Que no sigui independentista ho entenc, és perfectament legítim. N'hi ha molts milions de persones que no ho són. Ara, que no sigui una demòcrata no ho puc entendre de cap manera. Defensar el dret a decidir dels pobles és, avui dia, la màxima expressió democràtica que pot tenir un polític, a Catalunya i a Espanya. L'exemple del premier britànic David Cameron en el cas del referèndum escocès és paradigmàtica, com ja he comentat en aquest bloc més d'una vegada.

En l'entrevista Chacón admet que el problema de l'expressió 'dret a decidir' és l'ús que en fan els nacionalistes, perquè el fan servir "de forma equívoca i tramposa per dir 'independència'". La diputada es limita a dir que "els ciutadans decidim cada vegada que votem". I és clar que els ciutadans decidim cada vegada que votem. Decidim a mitges (després els que acaben governant s'encarreguen de canviar-ho tot al seu gust) un model social, educatiu, sanitari i econòmic i poca cosa més. Però no podem decidir si volem continuar formant part o no de l'estat espanyol perquè la Constitució ho impedeix i perquè els grans partits espanyols, PP I PSOE, no volen reformar-la. És tan senzill com això. Es pot reformar la Constitució urgentment per ordre de Merkel i Sarkozy (per incloure límits a la despesa pública) amb els vots favorables del PP i el PSOE, i en canvi no es pot reformar quan el poble surt al carrer en massa (Onze de Setembre) i quan la majoria de l'espectre polític català ho demana. Llavors no toca.

L'ex ministra afegeix a l'entrevista que en l'hipotètic cas que s'arribi a fer un referèndum aquest ha de ser legal, com propugna el PSC. És contradiu Chacón? No. Diu això per dos motius. Perquè sap que si no es reforma prèviament la Constitució el referèndum mai serà legal (si Artur Mas arriba a convocar-lo fora d'aquest marc) i per tant la proposta a favor del dret a decidir del PSC quedarà en paper mullat. I també ho diu per distanciar-se del secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ha dit públicament que no comparteix la voluntat del PSC de reformar la Constitutció per emparar la celebració d'un referèndum d'autodeterminació.

El més curiós de tot plegat és que Chacón hagi escollit les pàgines d'El Mundo per dir tot això. Després de passar-se molts mesos desapareguda de la vida pública se'n va al diari d'en Pedro Jota -el mateix diari que cada dia intenta marcar l'agenda política de Mariano Rajoy i manipula i menteix sobre tot el passa o té relació amb Catalunya- a explicar el de sempre, que qualsevol cosa "antes que una España rota" (perdoneu l'adaptació lliure de la famosa frase de Calvo Sotelo, ministre durant la dictadura de Primo de Rivera). Com era d'esperar, el frenesí polític s'ha tornat a desfermar en aquest diari, que en la seva edició electrònica ja ha penjat una enquesta on pregunten als lectors si Chacón seria millor líder del PSOE que Rubalcaba. Ja es deuen fregar les mans pensant que ara també marcaran l'agenda dels socialistes. Altra bufetada a El País. Les declaracions a El Mundo les ha tornat a repetir aquest mateix matí en el programa d'Ana Rosa Quintana de Tele 5. L'estratègia està marcada. Objectiu: carregar-se a Rubalcaba i liderar el PSOE.