dimarts, 20 de novembre del 2007

Ofendre al rei es cotitza a la baixa

Avui s'ha fet pública la sentència de l'Audiència Nacional que condemna a dos joves independentistes catalans al pagament d'una multa de 2.730 euros cadascun per haver cremat públicament unes fotos del rei durant la seva visita a Girona del passat 13 de setembre. Aquesta sentència es produeix pocs dies després que també es va conèixer la multa de 3.000 euros imposada per la dita Audiència a Guillermo Torres i Manel Fontdevila, dibuixant i guionista de la revista d'humor El Jueves, per haver caricaturitzat l'hereu de la corona i la seva esposa en una postura sexual explícita.

Aquestes sentències atempten directament contra la llibertat d'expressió i en el cas de El Jueves, a més, suposa novament la institucionalització de la censura en els mitjans de comunicació. A partir d'ara ja estem avisats, a qualsevol que se li acudeixi criticar la família reial pot trobar-se cara a cara amb el jutge per donar-li explicacions. El mateix fiscal del cas així ho va donar a entendre durant la vista quan va parlar d'una "sentencia con carácter preventivo general".

Jo sóc dels que pensa que cremar fotos del rei -i de qualsevol altra persona- al carrer és una estupidesa. És una acció infantil que no porta enlloc, i menys a guanyar la independència. L'acció d'aquests estelats només fa que carregar d'arguments contra Catalunya i els catalans a la dreta espanyola més reaccionaria. Ara bé, tampoc porta enlloc condemnar a algú per expressar lliurement el seu rebuig a la monarquia. Només a les dictadures s'exigeix als ciutadans obediència cega al cap de l'estat i al regim establert.

La veritat de tot plegat és que aquestes sentències ofenen més al rei i la seva família que la suposades injúries causades pels independentistes gironins o pels humoristes de El Jueves. En el fons, segons la tesi de l'Audiència, ofendre a la monarquia es cotitza molt a la baixa. Amb mig milió de les antigues pessetes, tema resolt. La riota, vaja... El que hauria de fer el rei d'una vegada per tallar de soca rel tot aquest teatre és dir públicament que respecta la llibertat d'expressió dels ciutadans -que no súbdits-, i punt. Però com que no ho fa ni ho farà, haurem d'esperar pacientment que prosperi alguna iniciativa parlamentaria que reformi el tractament que li atorga actualment el Codi Penal als delictes d'injúries.

Qualsevol s'atreveix ara a fer conya amb el divorci de la filla gran i en Marichalar... La plebs, per si de cas, s'haurà de continuar entretenint amb el ¿por qué no te callas? que li va etzibar el rei a l'impresentable Chávez durant la darrera cimera iberoamericana.