dilluns, 25 de juliol del 2011

McCartney a fons

Perfeccionista, ambiciós, tossut, treballador incansable, familiar, agarrat... Tot això i molt més és el que posa al descobert el nord-americà  Peter Ames Carlin a Paul McCartney, La biografia. El llibre es capbussa en la vida i obra d'aquesta estrella del rock, analitza la seva personalitat complexa, i posa a l'abast de tothom totes les seves virtuts i defectes, el millor i pitjor d'un home que des de ben jove tenia clar que volia triomfar i fer-se ric.

Com és obvi, aquesta biografia repassa tota la trajectòria vital d'en Macca: infantesa en un barri humil de Liverpool, adolescència marcada per la mort de la seva mare, l'eclosió creativa amb els Beatles, les núvies i les amants, la relació amb John Lennon i els altres fab, la vida familiar amb Linda i els seus fills, els Wings, la seva afició a la marihuana i al menjar vegetarià, la seva carrera en solitari, les grans gires mundials, la viudetat i el darrer i fracassat matrimoni...

La lectura del llibre és trepidant. L'autor barreja amb molt encert la música i la vida d'un gran creador, d'un home que amb l'assassinat d'en Lennon ha estat menystingut injustament com a compositor, oblidant que sense ell els Beatles no haurien existit i que va ser ell qui va tutelar als seus companys de viatge i qui va idear algunes de les seves obres mestres. Pels seguidors fidels o ocasionals de la seva música (en solitari o en companyia) la lectura d'aquesta biografia és imprescindible. Una llibre refrescant per omplir els moments d'oci de l'estiu.

Ames també és l'autor de la biografia de Brian Wilson, dels Beach Boys. Paul McCartney, La biografia està editat per l'editorial Viceversa de Barcelona i ha rebut molt bones crítiques. Us la recomano.